Povratak Najčitanije

Što ponijeti u rodilište?

Nikada nije prerano za razmisliti o tome što vam sve može zatrebati u bolnici kada se približi datum poroda

Nikada nije prerano za razmisliti o tome što ponijeti u rodilište i što vam sve može zatrebati u bolnici kada se približi datum poroda. Kako ne bi bili u panici kada trudovi započnu, vodenjak pukne, a vi umjesto da putujete prema bolnici pokušavate smireno razmišljati što vam sve u bolnici treba, dobro je spremiti torbu za bolnicu ranije. Tako ćete imati vremena i ukoliko smatrate da vam nešto ne treba na vrijeme ostaviti kod kuće. Ne pakirajte stvari kao da idete na dvotjedni odmor jer ih nećete imati gdje držati u bolnici, a i partner i obitelj će vjerojatno svakodnevno dolaziti u posjet, pa vam lako mogu donijeti ukoliko primjetite da ste nešto zaboravili. Za dijete vam neće biti potrebno mnogo toga jer u većini bolnica se koriste njihove pelene za bebe i njihovu odjeću za vrijeme boravka djeteta u bolnici. Upravo iz tog razloga se mogu stvari za bebu donijeti i na dan otpuštanja iz bolnice. Naravno, prije odlaska u bolnicu se na vrijeme raspitajte kakva je politika bolnice u kojoj planirate roditi jer se pravila od jedne do druge razlikuju.

 

Što ponijeti u bolnicu?

 

– Plan poroda-Ukoliko imate plan poroda u kojem ste detaljno razradili na što pristajete, a na što ne prilikom poroda, svakako neko se isprintani plan poroda nađe u torbi.

– Ogrtač- Ovisno o godišnjem dobu prilagodite i vrstu ogrtača. Ukoliko je ljeto, neka to bude vrlo lagani pamučni ogrtač za ogrnuti kada idete do wc. Ukoliko ćete roditi po zimi, neka ogrtač bude dovoljno topao kako bi u slučaju da vam bude hladno mogle ga ogrnuti i za vrijeme ležanja.

– Papuče- Imajte na umu da ćete možda imati jako malo snage nakon poroda, pa neka to budu papuče koje je lako i obuti i izuti.

– Čarape- Da, čak i po ljeti postoji mogućnost da vam bude hladno za vrijeme poroda.

– Majica ili spavaćica za porod- Neka to ne bude ništa novo jer će se ionako zaprljati prilikom poroda. Ovisno o bolnici, možda vam ovo neće ni trebati ukoliko bolnica ima svoje spavaćice predviđene za porod.

– Losion za tijelo- Losion će vam možda zatrebati nakon poroda, no možda će dobro doći i za vrijeme poroda, ukoliko se trudovi jako oduže, pa će vas partner malo izmasirati.

– Balzam za usne- Usne će vam vjerojatno biti ispucale od suhog zraka.

– Izotonični napitak koji bi vam mogao zatrebati za vrijeme poroda.

– Nešto za opuštanje ukoliko do poroda ne dođe odmah. Za skratiti vrijeme na bolničkom krevetu dobro će doći mp3 sa umirujućom glazbom, dobra knjiga ili časopisi.

– Kopču ili gumicu za kosu- Za vrijeme poroda će vam vjerojatno biti lakše sa zavezanom kosom.

 

Što će mi trebati za sam porod?

 

– Pumpica sa raspršivačem kako bi mogli za vrijeme snažnih trudova osvježiti lice i vrat.

– Rezervna udobna odjeća za nakon samog poroda.

– Osvježavajuće piće (voda, voćni sokovi ili izotonični napitak) kako ne bi dehidrirali za vrijeme poroda.

– Fotoaparat ili videokameru kako bi mogli zabilježiti prve trenutke sa vašim djetetom.

– Mobitel i punjač će vam dobro doći kako za fotografiranje, tako i za korištenje štoperice kako bi vidjeli kako se mijenja period između trudova.

 

Što će mi trebati nakon poroda?

 

– Udobna odjeća za boravak u bolnici.

– Odjeća za odlazak kući.

Grudnjak za dojenje. (dobro bi bilo ponijeti dva ili tri)

Pamučni jastučići za grudnjak kako bi spriječili curenje mlijeka preko odjeće

Higijenski ulošci.

Spavaćica za preko noći ili cjelodnevni boravak ukoliko će kretanje biti izrazito bolno zbog carskog reza ili teškog vaginalnog poroda. Neka ima gumbe pa prsima kako bi mogli nesmetano dojiti bez skidanja spavaćice.

– Higijenske potrepštine poput sapuna, šampona, dezodoransa, četke za kosu, četkice i paste za zube, ručnik (za slučaj da ne dobijete u bolnici).

– Najbolje je u bolnicu uzeti što dublje obične bijele pamučne gaćice kako bi bile dovoljno visoko u slučaju da dođe do poroda carskim rezom da ne iritiraju mjesto reza.

 

Što ću trebati za dijete?

 

Ovo znatno ovisi o bolnici u kojoj rađate. U nekim bolnicama će cijelo vrijeme boravka beba biti obučena u odjeću u koju ga medicinske sestre oblače, dok će u drugima rado obući bebu odjeću koju ste vi donijeli. Slično je i sa pelenama. Ako ne donesete pelene, babice će stavljati jednokratne pelene koje ima bolnica. Ukoliko donesete pelene, vjerojatno će stavljati vaše. Ako ste sigurni da će sestre htjeti, a i vi bi radije da je beba u vašoj odjeći, evo savjeta što ponijeti.

– Dvije ili tri benkice, najbolje one što se zakopčavaju između nogu kako bi se lakše mijenjala pelena.

– Pokrivač- Iako je u bolnicama najčešće dovoljno toplo, dobro je imati prekrivač za dijete uz sebe, ukoliko primjetite da su djetetove ručice i nožice hladne.

– Pelene. Imajte na umu da će tako maleno dijete trebati oko 12 pelena dnevno.

– Vata- kako bi mogli očistiti dojke prije dojenja.

– Čarapice ili čizmice

– Kapa

– Odjeću za odlazak kući- Neka dijete bude dovoljno utopljeno, osobito ako se radi o zimskim mjesecima.

– Razgovarajte sa partnerom i uputite ga kako nosiljka ili autosjedalica svakako treba biti postavljena u automobil prije izlaska bebe iz bolnice.

– Kada su sve ove stvari spremne možete smireno čekati trenutak polaska u bolnicu!

 

Izvor: trudnoca.hr

 

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015