Povratak Najčitanije

Plivanje u trudnoći

Plivanje u trudnoći može biti vrlo korisno i ugodno, stoga ukoliko je trudnoća uredna ne postoji razlog zbog kojeg bi trebalo izbjegavati plivanje.

Ukoliko se niste bavili tjelovježbom prije trudnoće prije plivanja dobro se posavjetovati sa liječnikom kako bi vam dao neke korisne savjete.

U prvom tromjesečju plivanje se preporučuje i svakodnevno jer vraća energiju i umanjuje mučnine. U drugom tromjesečju će plivanje, odnosno već sam ulazak u vodu biti okidač ugode. Trbuh u vodi neće biti tako težak, leđa neće biti preopterećena i trudnica će se osjećati laganom. Ukoliko redovito plivate i imate dovoljno energije još uvijek nema potrebe za promjenom navika. U zadnjem tromjesečju se preporučuje plivanje na trbuhu kako bi se istegnuli leđni mišići i izdužili trbušni mišići koji se sve manje koriste zbog velikog trbuha.

Još neki od razloga za plivanje su ti što potiče cirkulaciju koja često muči žene u trudnoći, poboljšava rad srca i pluća, smanjuje zadržavanje tekućine, jača mišiće, olakšava bol i tjera umor.

Ukoliko se kupate u bazenu voda ne bi smjela biti toplija od 32°C i trebalo bi prethodno provjeriti kakvoću vode. Ukoliko se redovito ne održavaju bazeni mogu biti vrlo opasan izvor zaraze. Ako imate priliku kupati se u moru, iskoristite tu prednost i uživajte! Ukoliko niste prije trudnoće redovito vježbali nemojte se previše naprezati i plivanje ograničite na najviše pola sata dnevno. Ako primjetite bol ili krvarenje izbjegavajte ovu vrstu aktivnosti i odmah se javite svome liječniku.

 

Osim što je vrlo dobro za kralježnicu i mišiće koje sve manje upotrebljavamo u trudnoći, plivanje je odlično za zglobove i mišiće jer ih ne opterećuje toliko, a ujedno je najbolji način da se tijelo prilagodi temperaturnim promjenama i tako ga štiti od pregrijavanja ljeti. Plivanje je također vrlo dobar način za gubljenje kalorija te će stoga biti vaš saveznik u borbi protiv nakupljanja kilograma. Ne zaboravite svejedno uzimati dovoljno tekućine koju također gubite plivanjem.

Još neki od razloga za plivanje su ti što potiče cirkulaciju koja često muči žene u trudnoći, poboljšava rad srca i pluća, smanjuje zadržavanje tekućine, jača mišiće, olakšava bol i tjera umor.

 

Izvor: trudnoća.hr

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015