Povratak Najčitanije

Normalan san djeteta

Da bi vaša beba noću mirno spavala, postoji nekoliko metoda koje bi mladi roditelji trebali slijediti
Normalan san bebe babyono babyland 00

Dječji san sastoji se od faze dubokog sna gdje je beba spokojna i odmara i REM faze spavanja ili faze u kojem se dijete može lako probuditi. Da bi vaša beba noću mirno spavala, postoji nekoliko metoda koje bi mladi roditelji trebali slijediti i provoditi u svojim svakodnevnim ritualima.

Prije stavljanja bebe na spavanje, dobro treba pripremiti prostoriju, tako da su u prostoriji povoljni uvjeti za spavanje; sobna temperatura treba biti između 18 i 22 stupnja, treba prozračiti prostoriju i eliminirati jaku svjetlost i koristiti malu svjetiljku, koja se može nježno isključiti. Svako dijete je drukčije, ali većina beba ne voli tamu, tako da su noćna svjetla savršeno rješenje.

Sljedeća metoda koja pridonosi da beba lakše zaspi su kupke. Ako ih beba voli, koristimo ih svaki dan otprilike u isto vrijeme najbolje jedan sat prije odlaska na spavanje, jer kupka djeluje umirujuće, a nakon kupke preporučamo masažu leđa, nogu i lica, što će svakako opustiti bebu i pomoći joj da brže zaspi.

Jedna od najvažnijih metoda normalnog sna su konstantni rituali, koji stvaraju osjećaj sigurnosti, što je iznimno važno za mlađe dijete. Često je prepreka da beba zaspi prazan trbuh ili neugodne pidžame, tako da je vrlo važno da za večeru dijete pojede dovoljno hrane, ali i lako probavljivu, npr. pahuljice proso, povrće ili voće, a ako je beba dojena vrlo često se dogodi da beba zaspi tokom dojenja,a mama spava pored.

Nemojte također pružiti djetetu snažne dojmove prije spavanja, pa je preporučljivo provesti vrijeme prije spavanja tiho, npr. čitajući bajke ili pjevanje uspavanke. Često korisna stvar je i prijatelj medo, koji pruža djetetu osjećaj mirnoće i sigurnosti.

Vrlo je važno da su roditelji dosljedni u svojim metodama i promatraju kada dijete postaje pospano, jer će nametanje spavanja uzrokovati veće probleme, tako da bi bilo idealno da tijekom dana dijete ne spava predugo, da se ne zamračuje soba tokom dana, ne govori šapatom, isključuje radio ili televizor jer tada djetetov mozak pokušava dekodirati tihe zvukove, te se na taj način može lakše probuditi iz popodnevnog sna.

Nekad će se dijete probuditi tijekom noći na trenutak, stoga pozorno pratite ali ne reagirajte odmah, jer u mnogo slučajeva beba sama ponovo zaspi nakon nekog vremena kada se smiri, a naše previše brze intervencije mogu potpuno probuditi bebu. Ali zapamtite da nikada ne ostavljajte novorođenče ili dijete samo da bi plakalo, jer nažalost to nije dobro za pravilan razvoj.

Djeca se mogu probuditi noću kada:

• osjećaju glad
• imaju mokru pelenu
• previše im je toplo ili hladno (preporučuje se deka ili vreća za spavanje umjesto teškog popluna)
• imaju kolike / bol u trbuhu ili dobivaju zubiće
• osjećaju nečiju bliskost
• imaju veliku potrebu za sisanjem
• je zrak previše suh
• u sobi imaju komarce / mušice
• pokušavaju spavati u neudobnom položaju
• su bolesna (curenje nosa, kašalj, infekcija dišnog sustava i infekcije mokraćnog sustava)

Zapamtite također kako bismo osigurali sigurnost naše bebe tijekom spavanja, trebamo imati odgovarajuće krevete s certifikatima. S vremenom, živčani sustav sazrijeva, a naša djeca će početi spavati bolje i spavati cijele noći 🙂

Preuzeto sa: babyono.com

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015