Povratak Najčitanije

Kontrola temperature – kada i zašto to vrijedi učiniti?

Mjerenje temperature djeteta jedan je od vrlo važnih zadataka koje roditelji moraju obaviti. To vam omogućuje da provjerite ima li dijete vrućicu i omogućuje vam brzo otkrivanje bilo koje bolesti. Povećane temperature često se vrte u glavi novim roditeljima – ali to nije uvijek razlog za zabrinutost. Saznajte kako kontrolirati djetetovu temperaturu i zašto to vrijedi učiniti.

 

Electronic non-contact thermometer NATURAL NURSING

Tjelesna temperatura kod djeteta i dojenčeta
Tjelesna temperatura dojenčeta može varirati ovisno o načinu mjerenja. O normalnoj temperaturi možete razgovarati kada je rezultat između 35,7 pa čak i 38 Celzijevih stupnjeva. Vrijedno je zapamtiti da je li vrijednost temperature točna ovisi o tome što je i gdje izvršeno mjerenje.

Kada se tjelesna temperatura mjeri u rektumu dojenčeta, vrijednost od 36,6 do čak 38 Celzijevih stupnjeva smatra se normalnim rezultatom. Da biste saznali točnu tjelesnu temperaturu djeteta, od rektalnog mjerenja oduzmite pola stupnja. Kad mjerite temperaturu kroz uho, imajte na umu da je točan rezultat između 35,7 i 38 Celzijevih stupnjeva. Kada je djetetova tjelesna temperatura između 36,6 i 37 Celzijevih stupnjeva – tada možete biti sigurni da je sve u redu. Kada rezultati mjerenja pokažu temperaturu od 37 do 38 stupnjeva – već možete govoriti o niskoj temperaturi. Ako je djetetova tjelesna temperatura viša od 38 stupnjeva – onda to znači da ima temperaturu.

Electronic non-contact thermometer NATURAL NURSING

Ako previsoku temperaturu prate uznemirujući simptomi poput kašlja, curenja nosa ili opće slabosti, trebali biste što prije kontaktirati svog liječnika. Ako je, pak, djetetova tjelesna temperatura često ispod 36 Celzijevih stupnjeva, može postojati rizik od dječje hipotermije. Naravno, mjerenje temperature vrlo je korisno kada se brinete o djetetu i kontrolirate njegovo zdravlje, ali vrijedi zapamtiti da blaga temperatura ne mora nužno ukazivati na bolest i uvijek vrijedi konzultirati se s pedijatrom.

Kako i zašto biste trebali mjeriti djetetovu temperaturu?
Mjerenje tjelesne temperature jedan je od najbržih načina otkrivanja moguće bolesti. To možete učiniti kod kuće i potvrditi da su s tim povezani i drugi popratni simptomi, poput bolova u trbuhu, kašlja ili malaksalosti. Mjerenje temperature dojenčeta vrlo je važan zadatak njegovih roditelja ili skrbnika. U djeteta do 3 godine rektum je najbolje mjesto. Ovo je najtočnija metoda. Važno je primijeniti maslinovo ulje ili losion na termometar prije mjerenja. Dijete treba ležati na leđima s podignutim nogama. Termometar treba staviti na najviše 1,5 cm i pričekati da se temperatura pojavi na zaslonu.

Electronic non-contact thermometer NATURAL NURSING

Kako izmjeriti temperaturu kod djeteta?
Na tržištu postoje dvije vrste termometra – živin i elektronički. Prvi su već povučeni s tržišta zbog njihove štetnosti (na primjer, kad se termometar pokvari i živa pobjegne). Tradicionalni živin termometri i dalje se mogu naći u mnogim domovima, ali elektronički termometri odnedavno postaju popularniji. Osim što su mnogo sigurniji od živinih termometara, oni imaju i mnoge druge prednosti. Prije svega, rade vrlo brzo i rezultat možete vidjeti u samo nekoliko sekundi. Prikazuje se na elektroničkom zaslonu, što ga čini vrlo čitljivim. 

Electronic non-contact thermometer NATURAL NURSING

Odnedavno se u trgovinama sve češće mogu naći beskontaktni termometri. Da bi se izmjerila temperatura, dovoljno ju je usmjeriti prema tijelu – termometar ne trebate stavljati u uho ili rektum, zahvaljujući čemu je dijete mirnije i manje nervozno. Beskontaktni termometar ima brojne prednosti. Mjerenje se izvodi za manje od 2 sekunde i s točnošću od +/- 0,2 stupnja Celzija. Uz to, ima pamćenje rezultata na posljednjih nekoliko desetaka mjerenja. Uz to je vrlo jednostavan za upotrebu i intuitivan.

Electronic non-contact thermometer NATURAL NURSING

Kontrola tjelesne temperature kod djeteta – sažetak
Svaki roditelj koji se brine o svom djetetu trebao bi biti opremljen odgovarajućim termometrom koji će mu pomoći da brzo i učinkovito provjeri tjelesnu temperaturu svog djeteta. Osim što pomaže provjeriti kako se djetetova temperatura mijenja tijekom dana, pomoći će i u otkrivanju mogućih bolesti. Vrijedno je zapamtiti da se kod male djece temperatura mjeri prilično često, pa vrijedi nabaviti dobar termometar koji će spriječiti roditelja ili dijete da budu nervozni i zabrinuti.

 

Članak preuzet s: www.babyono.com

 

 

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015