Povratak Najčitanije

Hranjenje na bočicu

Hranjenje na bočicu ima neke osnovne odrednice kojih bi se svakako trebali pridržavati

Hranjenje na bočicu ima neke osnovne odrednice kojih bi se svakako trebali pridržavati:

 

Ukoliko na bočicu hranite bebu izdojenim mlijekom, neka ono bude svježe izdojeno, najbolje netom prije hranjenja.

Ukoliko djetetu dajete adaptirano mlijeko na bočicu mnogo je bolje bočicu uroniti u toplu vodu kako bi se sadržaj bočice ugrijao nego da sam sadržaj zagrijavate u lončiću.

Prije davanja adaptiranog mlijeka obavezno provjerite temperaturu tako što ćete staviti nekoliko kapi mlijeka na vaše zapešće i time biti sigurni da mlijeko nije prevruće.

Kako bi spriječili gutanje zraka, okrenite bočicu naopačke kako bi zrak iz dudice izašao prije nego ju umetnete u bebina usta.

Bebina glava bi za vrijeme hranjenja trebala biti vodoravna jer bi joj bočni ili previše nagnut položaj mogao znatno otežati gutanje.

Kako bi umanjili umor i spriječili bol u rukama, za vrijeme hranjenja promijenite položaj bebe na drugu ruku ukoliko smatrate da je potrebno.

Dok vaša beba ne navrši 6 mjeseci bočicu bi trebalo sterilizirati svakodnevno jer bebin organizam još nema dovoljno antitijela kojima bi se mogao boriti protiv bakterija, a poznato je da je mlijeko idealno okruženje za razmnožavanje istih.

Obratite pažnju na znakove koji bi mogli ukazivati na to da je otvor na dudici premalen ili prevelik. Okrenite punu bočicu naopačke bez da ju tresete. Ako mlijeko samo otječe znači da je rupica prevelika i beba će tako dobivati preveliku količinu mlijeka koja će otežavati gutanje. U pravilu bi trebala kapati jedna kap po sekundi. Ukoliko je otvor premalen primijetit ćete da se beba za vrijeme hranjenja izrazito napreže što bi ju moglo umoriti, ali i ostaviti gladnom.

Treba znati procijeniti kada je bebi dovoljno, a ne  svaki puta čekati da pojede cijeli sadržaj bočice. Ukoliko primjetite da je beba zaspala za vrijeme hranjenja, izvucite bočicu iz njezinih usta.

Prilikom odabira bočice budite vrlo oprezni. Neka bude otporna na padove, kako se ne bi razbila. Poželjno je da je vrh dudice ukoso položen kako bi se spriječilo zadržavanje mjehurica u vrhu dudice.

Mnogo boljim izborom se smatra silikonska duda od one napravljene od gume.

 

Sterilizacija bočice vrlo je važna. Kako pravilno sterilizirati bočicu?

 

Dok vaša beba ne navrši 6 mjeseci bočicu bi trebalo sterilizirati svakodnevno jer bebin organizam još nema dovoljno antitijela kojima bi se mogao boriti protiv bakterija, a poznato je da je mlijeko idealno okruženje za razmnožavanje istih.

Nakon navršenog 6. mjeseca bočica se mora svakodnevno temeljito oprati, a sterilizacija bi se trebala prakticirati oko 2-3 puta tjedno.

Vrlo je bitno sterilizirati ne samo bočicu, već i dudicu i čep.

Prije sterilizacije bočice temeljito operite ruke vodom i blagim deterdžentom.

Razdvojite sve dijelove bočice i temeljito ih operite u vodi i deterdžentu te potom dobro isperite. Tek tada stavite sve u lonac s vodom i prokuhajte nekoliko minuta. Kako bi spriječili nezgode poput topljenja bočice, neka lonac svo vrijeme bude otkriven. Nakon prokuhavanja bočicu, dudicu i čep odmaknite s vatre i ostavite kratko vrijeme još u posudi, a potom izvadite i ostavite da se samo osuši.

 

izvor: trudnoca.hr

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015