Povratak Najčitanije

Abeceda uspješnog poroda

Postanite stručnjak za rađanje uz naš detaljan vodič kroz to nezaboravno iskustvo
blog abeceda poroda slika

A je za…

AKTIVAN POROĐAJ

Slobodno kretanje, umjesto ležanja u krevetu, može porođaj učiniti lakšim i kraćim. Lako je to reći u prvim etapama porođaja, no kako ostati aktivan tijekom bolnih trudova ili ako ste priključeni na kapaljku? Dovoljno će biti osloniti se na jastuk umjesto ležati na leđima ili se okrenuti na lijevi bok kako bi beba dobivala više kisika.

 

B je za…

BALANSIRANJE NA LOPTI

Pomoći vam može i lopta za rađanje. Skakućite i ljuljajte se do mile volje, lopta može podnijeti vašu težinu.

 

C je za…

CIJENITE SVOJE INSTINKTE

Rađanje je prirodno i za njega ste stvoreni, stoga vjerujte svojim instinktima i slijedite ih. Vaše će vam tijelo reći što da radite i kada. Dobra potpora uvijek pomaže, stoga upoznajte partnera sa svojim željama – a i s činjenicom da ćete se za nekoliko sati možda predomisliti!

 

D je za…

DISANJE

Zvuči očito, no kontrola disanja vjerojatno je najvažnija stvar koju možete učiniti da biste si olakšali porođaj. Dišite duboko, polagano i ritmično. To pospješuje stvaranje oksitocina, hormona rađanja, koji pomaže kod uklanjanja otpadnih tvari pa ćete imati više energije, a beba će dobivati više kisika. Jednostavno!

 

E je za…

EFIKASNO PLANIRANJE

Razgovarajte s liječnikom o svim mogućnostima koje vam se nude i napravite plan porođaja koji najbolje odgovara vašim potrebama. No imajte na umu da uvijek može doći do promjena i budite spremni prilagoditi se. Nemojte biti razočarani ako stvari krenu drukčije nego što ste se nadali – vi možda imate plan, ali vaša beba nema!

 

F je za…

FOKUSIRANJE

Porođaj od vas zahtijeva mnogo koncentracije, no nju je teško zadržati ako rađanje potraje 12 ili više sati. Nemojte se prerano posve usredotočiti, pričekajte prave trudove kada će koncentracija biti prijeko potrebna. Tako se nećete odmah iscrpiti i sačuvat ćete snagu za kasnije.

 

G je za…

GRAVITACIJU

Gravitacija vam može pomoći tijekom porođaja, stoga ostanite u uspravnom položaju što duže. Kada počnete tiskati, možda će vam biti udobnije u klečećem položaju, u kojem će sila teža bebi pomagati u silasku kroz porođajni kanal.

 

H je za…

HODANJE

Hodanje kao tehnika opuštanja, a i tjelovježba pomoći će vam da se ne utromite i da budete razgibaniji za porod te da se lakše otvorite.

 

I je za…

INFORMIRANJE

Nemojte se ustručavati pitati sve što vas zanima na trudničkim tečajevima – i ostale buduće mame željet će znati odgovore na sva ta pitanja. Također, ako vas tijekom porođaja nešto zbunjuje, pitajte! Sestre su ondje radi vas.

K je za…

KREIRANJE PRAVOG OZRAČJA

Pokušajte i bolničku sobu učiniti udobnom. Uzmite masku za oči i čepove za uši kako biste se isključili iz vanjskoga svijeta, u rađaonicu ponesite svoj prekrivač ispod kojeg se možete skriti ako to poželite. Porođaj je lakši kada se žena osjeća udobno i zaštićeno od neželjenih pogleda.

 

L je za…

LAGANO OPUŠTANJE

Što ste napetiji, to će vas više boljeti. Opustite se ležeći udobno u kadi, slušanjem glazbe ili neka vam partner masira leđa… bilo što, glavno je da uklonite napetost.

 

M je za…

MASAŽU PRAVOG MJESTA

Premda je vaše tijelo stvoreno za rađanje i maternica će se raširiti kako bi beba izašla van, može se dogoditi da puknete. Masažom možete međicu (područje između vagine i analnog otvora) učiniti elastičnijom i olakšati izlazak. Uporabite malo maslinova ulja i jedan ili oba palca smjestite oko 2,5 cm u vaginu. Polagano i nježno masirajte naprijed-natrag oko tri do pet minuta, gurajući prema dolje donji dio vagine kako bi se koža rastegnula na isti način na koji će je rastezati bebina glavica.

 

N je za…

NUŽNE PREGLEDE

Vaginalni pregledi nužni su kako bi se pratio tijek porođaja. Važno je znati u kojoj ste porođajnoj fazi, a bit ćete i hrabriji kada čujete da napredujete i da sve to dahtanje i puhanje nije uzalud!

 

O je za…

OSTANAK KOD KUĆE

Ostanite kod kuće što je duže moguće. U domaćoj ćete atmosferi biti opušteniji i neće vam se dogoditi da vas iz bolnice pošalju natrag zato što još niste otvoreni. U bolnicu krenite tek kada razmak između trudova bude pet minuta i kada ojačaju. No ipak budite spremni u slučaju da dođe do neke promjene ili ako vam pukne vodenjak.

 

P je za…

POVJERENJE

Rađanje je zastrašujuće, no vaše je tijelo satkano s ciljem da nosi bebu i donese je na svijet, stoga imajte u njega povjerenja. Već i to što vjerujete u sebe olakšat će vam porođaj. Također, sjetite se da je znanje moć te da svoje samopouzdanje možete osnažiti ako o rađanju budete znali sve što vam je dostupno. Pohađajte trudničke tečajeve. Čak i ako mislite da sve znate, tečajevi će vam pomoći da bolje razumijete proces rađanja i pružiti vam odgovore na pitanja koja vas muče.

 

R je za…

RAZUMIJEVANJE ONOGA ŠTO SE DOGAĐA

Vjerojatno ćete imati nekoliko lažnih uzbuna uz Braxton Hicksove kontrakcije. Kako ćete ih razlikovati od pravih trudova? Kada porođaj doista počne, kontrakcije će biti redovite i sve jače, obično se pojavi vodenast iscjedak ili sukrvica, a može vam i puknuti vodenjak. Ako primijetite ikoje od spomenutoga, vrijeme je za bolnicu.

 

S je za…

SLUŠANJE GLAZBE

Smirujuća će vam glazba pomoći stvoriti ugodnu atmosferu i opustiti vas. Vaš iPod s omiljenim pjesmama pomoći će vam također da misli odvratite od bolova.

 

Š je za…

ŠTEDITE ENERGIJU

Odmarajte se kada god možete, posebice ako porođaj sporo napreduje pa morate čekati da se nešto dogodi. Iskoristite svaku priliku za malo drijemanja, jer kada dođe beba, to si nećete moći priuštiti kada poželite.

 

T je za…

TORBA MORA BITI SPREMNA

Nemojte čekati zadnji čas za pakiranje stvari za bolnicu – torba bi trebala biti spremna oko 36. tjedna. Evo stvari koje su vam potrebne: vaše trudničke zabilješke i porođajni plan, široka majica ili spavaćica, sprej za osvježavanje, kamera i nešto za grickanje. Kada beba dođe, trebat će vam svježa spavaćica, papuče, čarape, toaletni pribor, mnogo gaćica, ulošci za grudi i grudnjak za dojenje. Za bebu morate imati spremne pelene, benkicu i dekicu. Također, za odlazak kući morate nabaviti sjedalicu za automobil. Ako sve to na vrijeme pripremite, nećete morati paničariti kada dođe veliki dan!

 

U je za…

UKLANJANJE BOLOVA

U prvim fazama porođaja bolove vam može ublažiti topla kupka, TENS aparat, pa čak i paracetamol. Nemojte se bojati zatražiti sredstva protiv bolova tijekom porođaja. Raspitajte se o svim mogućnostima koje vam se nude i nemojte im se opirati radi ponosa!

 

V je za…

VJEŽBANJE

Što ste u boljoj formi prije porođaja, to ćete više snage imati kada on počne. Bilo koja vrsta vježbanja ojačat će vaše mišiće i poboljšati kondiciju. Vježbanje tijekom trudnoće može skratiti porođaj i smanjiti rizik od raznovrsnih komplikacija. Rađanje je maraton, i za njega se morate pripremiti. Lagane vježbe poput svakodnevnih polusatnih šetnja ili plivanja u bazenu odličan su izbor, kao i joga.

 

Z je za…

ZAMISLITE SVOJU BEBU

U redu, poprilično vas boli, no pokušajte se usredotočiti na krajnji cilj – napokon ćete vidjeti tu malu osobu koja je posljednjih devet mjeseci rasla u vama, a to je vrijedno svake muke!

 

Ž je za…

ŽVAKANJE MALIH ZALOGAJA

To će vam dati snagu koja će vam biti itekako potrebna kada dođe vrijeme tiskanja! Dobra je svaka hrana koja polako otpušta energiju, poput pločica od žitarica, orašastog voća ili tosta.

 

Izvor: pitajmamu.hr

Istaknuti proizvodi

Copyright BabyOno.hr Impressum 2015